1. Homepage
  2. Clasificarea Psihologilor

Lista specialiștilor

Aceasta este lista de psihologi din clasificatorul național al ocupațiilor (profesiilor și funcțiilor) din Republica Moldova.
Psihologia are mai multe ramuri. Există specialiști care sunt formați să ofere o variate de servicii în scopul suportului și asistenței psihologice, iar procesul terapeutic are loc prin intermediul convorbirii.

 

Psiholog

Persoana care a absolvit Facultatea de Psihologie, care a studiat și cunoaște:

  • Legile dezvoltării şi evoluţia particularităţilor individuale. Fiecare dintre noi este diferit, dar există teorii psihologice care explică anumite comportamente, stiluri de gândire și modalități de manifestare a emoțiilor.
  • Procesul de formare a personalităţii. Cu anii, în dependenţă de anumiţi factori şi circumstanţe, noi ne schimbăm într-un anumit mod. Când te gândești la trecutul tău, mereu îţi aminteşti de cineva care a fost o binecuvântare în viaţa ta şi datorită căruia ai devenit mai bun şi invers, sunt persoane sau situaţii care ţi-au adus multă suferinţă şi asta te-a schimbat: fie nu mai ai încredere în persoane, fie nu mai împrumuţi bani, fie nu mai destăinui secrete, etc.
  • Schimbările individului la fiecare perioadă de vârstă. Astăzi eşti diferit în comparaţie cum erai atunci când ai mers în clasa întâi şi în 2050 vei fi altfel. Nu o să fii mai bun sau mai rău – o să fii doar diferit, cu interese şi preocupări diferite.
  • Specificul comportamentelor în perioadele de criză de la 1 an, 3 ani, 7 ani, 13 ani, perioada adultă timpurie, vârsta adultă şi vârsta a treia. Probabil că ai auzit de criza de la 40 de ani, dar în afară de această criză, fiecare dintre noi trece prin foarte multe alte crize. Dacă reuşeşti să depăşeşti cu succese – eşti fericit, împăcat cu tine însăţi şi viaţa îţi pare frumoasă, iar dacă nu reuşeşti să o depăşeşti – poţi să devii preocupat, trist, nemulţumit, iritat, te poţi gândi că pur şi simplu nu ai noroc, relaţiile cu cei dragi devin conflictuale, nu poţi dormi noaptea, poţi să te simţi nemotivat şi poți să ajungi în situația când diminețile nu vrei să te ridici din pat sau poți să începi a consuma alcool pentru a uita de toate. Dar, în acest fel, problemele nu dispar, ci chiar se acumulează și devin din ce în ce mai greu de suportat. Aici, specialistul poate interveni pentru a te ajuta să găsești soluția care ți se potrivește, în dependență de circumstanțele în care te afli. Iată de ce este importantă o intervenție individualizată.

 

Psiholog consilier

Oferă consiliere psihologică, iar o ședința durează între 45-60 de minute, în dependență de formarea consilierului. Persoanele care manifestă un disconfort emoțional, dificultăți în comportament sau stări de neliniște și tensiune emoțională, pot obține un suport din partea unui psiholog consilier.

Psiholog clinic

Poate oferi o evaluare și psihodiagnoză a persoanelor care sunt în disconfort emoțional sau suferă de o tulburare psihică. Deseori, psihologii clinici lucrează în spitale, centre medicale sau oferă consiliere în cabinete private.

Psiholog școlar

Ajută elevii să facă față dificultăților emoționale legate de procesul de studii și relațiile interpersonale cu profesorii și părinții. Este un rol vital în procesul educațional pentru a asigura un mediu academic sigur, armonios și productiv.

Psiholog Organizațional

Contribuie la procesul de selecție a angajaților, pentru a se asigura că găsesc persoana potrivită pentru ocupația potrivită, oferă training-uri pentru angajați în scopul îmbunătățirii eficienței, performanței și diminuarea din riscurile care pot duce la accidente de muncă sau ardere profesională. Deseori, oferă recomandări la nivel organizațional, pentru a îmbunătăți retenția angajaților și creșterea satisfacției în muncă.
În cazul persoanelor care au nevoie de recalificare, psihologul organizațional îi poate ghida prin evaluare și consiliere vocațională.

Psiholog Judiciar

Este focusat pe relația dintre psihologie și legislație. Poate fi în calitate de consultant în cazuri de proces civil sau penal, în situații de dispute referitor la custodia copilului și oferă suport psihologic victimelor. Poate oferi evaluări psihologice pentru procese de judecată.

Psihopedagog

Este implicat în procesul educațional și ajută persoanele care manifestă dificultăți de învățare. Psihopedagogul identifică în ce mod factorii sociali, cognitivi afectează emoțional procesul de învățare și care sunt potențialele dificultăți în ceea ce privește achiziționarea de noi cunoștințe și abilități. Au ca scop dezvoltarea materialelor instrucționale și educaționale pentru a eficientiza procesul de învățare.

Psihoterapeut

Persoana care a absolvit Facultatea de Psihologie sau Medicină, după care s-a format ca specialist într-un anumit tip de psihoterapie (formarea durează 3-5 ani). Poți să întrebi specialistul ce tip de formare are în psihoterapie și să-l rogi să-ți explice în ce mod această psihoterapie poate să te ajute în scopul depășirii dificultății emoționale cu care te confrunți.

Doar specialistul psihiatru-psihoterapeut poate prescrie tratament medicamentos.

Consilierea psihologică în situație de criză nu presupune psihoterapie.

Psihoterapia este un proces de durată și poate varia de la 10-15 ședințe, cu o frecvență de întâlnire o dată pe săptămâna, până la câțiva ani, pentru a soluționa în profunzime motivul disconfortului emoțional.

Notă:
De obicei, persoanele se adresează la psiholog atunci când, o perioadă mai lungă, se simt furioase, neliniștite sau deprimate. După ce au citit multe cărți de psihologie, au discutat cu rudele, vecinii, prietenii, au încercat tot ce li s-a spus să facă, dar lucrurile nu s-au îmbunătăţit, atunci ei decid să apeleze la un specialist – la psiholog. Dar, din diverse motive, ar putea să nu-i placă ședințele la psiholog. Acest lucru se explică prin faptul că oamenii pot fi diferiţi şi nu sunt întotdeauna compatibili. Dacă nimerești într-o astfel de situație, nu-ți fă o concluzie generală referitor la toţi psihologii. Exact ca şi în cazul frizerului, programatorului, medicului sau croitorului – caută alt psiholog. Relaţia client-psiholog este una terapeutică. Este foarte important să te simţi confortabil. Mai mult decât atât, cercetările arată că modul cum clientul percepe relaţia client-psiholog este mai importantă decât orientarea psihologică (psihanaliză, neurolingvistică, cognitiv-comportamentală, gestalt) pe care psihologul o practică.

© 2020 Respiro.md, Toate drepturile rezervate