respiro

Bun venit pe blogul Respiro

Data publicări:

Beneficiile psihologice ale rețelelor de socializare

Rețelele sociale pot fi utilizate pentru a îmbunătăți starea de bine și prosperitatea noastră, prin construirea de capital social și identitate pozitivă.


În loc să ne concentrăm pe efectele negative ale rețelelor sociale, putem încerca să le utilizăm într-un mod care să susțină relațiile, identitatea și succesul nostru în viață. Conform unei căutări Broadband din 2022, 59% din întreaga lume folosește rețele sociale, cu o medie de două și jumătate de ore pe zi. Nu este suficient să spunem că rețelele sociale sunt dăunătoare și să nu le folosim. Avem nevoie de o abordare mai proactivă. Întrebarea care lipsește adesea din discuție este: cum putem optimiza utilizarea rețelelor sociale pentru a îmbunătăți starea de bine și prosperitatea noastră?


Să începem prin a clarifica ce este rețeaua de socializare și ce nu este. Într-un studiu din 2010, cercetătorii europeni Andreas Kaplan și Michael Haenlein definesc rețeaua de socializare ca “un grup de aplicații bazate pe Internet care permit crearea și schimbul de conținut generat de utilizatori”, în comunități virtuale. Rețeaua de socializare include platforme precum Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, YouTube, TikTok, Snapchat și Pinterest. Serviciile pur de mesagerie, precum WhatsApp, nu îndeplinesc aceste criterii și nu sunt considerate a fi rețea de socializare. Este această funcționalitate de creare a conținutului la nivelul platformei care face rețeaua de socializare o formă unică și încă relativ nouă de interacțiune umană.


Platformele de rețele sociale au fost create cu profitul în minte, nu de dragul binele utilizatorilor. Pentru a optimiza utilizarea rețelei de socializare, trebuie să înțelegem factorii psihologici și de starea de bine care joacă un rol online. Acest lucru se datorează faptului că rețelele sociale ne afectează pe toți în mod diferit, în funcție de vârstă, gen, personalitate și multe alți factori.


Aș dori să ofer o hartă pentru a lua o abordare proactivă și adaptată la participarea la rețelele sociale și starea de bine. Am realizat cercetarea noastră în diferite categorii de vârstă, țări și alte demografii, folosind o lentilă de psihologie pozitivă. Fie că sunteți un adult care dorește să utilizați rețelele sociale în cadrul dezvoltării carierei, sau un adolescent pentru care rețelele sociale sunt greu de evitat, scopul recomandărilor de mai jos este să vă împuternicească în utilizarea rețelelor sociale de astăzi, în loc să așteptați schimbări politice lente sau incerte.


Cum arată starea de bine online? Din perspectiva psihologie pozitive, o putem împarți în două domenii largi:


Aspecte la care e important să atragem atenția sunt:

Gestionează compararea sociala.

Cel mai mare determinant al stării de bine online este cat de mult individul este prins în capcana comparării sociale.


Compararea sociala este procesul de a gândi la alte persoane în raport cu sine. Acest lucru este amplificat pe media sociale datorita furnizării rapide și constante de informații despre alte persoane. În general, rezultatele sugerează ca mai multa comparare sociala este mai puțin benefica pentru starea de bine.


De exemplu, cercetarea subliniază faptul ca diferite tipuri de comparare sociala produc efecte diferite asupra stării emoționale. Exista o distincție între compararea opiniilor cu ale altora (comparare bazata pe opinie) versus compararea abilitaților. Compararea bazata pe opinie prin intermediul mediilor sociale poate, de fapt, îmbunătățește starea de bine și sentimentele de optimism și inspirație, cum au identificat Sun Young Park și Young Min Baek într-un studiu din 2018. Prin urmare, în loc sa spunem, compararea sociala nu este benefică, evită să te compari, cineva ar putea sa se concentreze asupra unor tipuri particulare de comparare.


Compararea poate fi și un stimulent pozitiv: unele cercetări sugerează ca frica de a pierde ceva (FOMO) compararea sociala poate chiar încuraja conexiunea sociala. La fel, invidia benigna - unde intenția nu este de a deteriora poziția celuilalt superior - poate fi o sursa de inspirație. Prin urmare, indivizii ar putea sa se îndrepte intenționat astfel compararea către schimbarea pozitiva și anume inspirație.


Înțelegeți cum rețelele sociale afectează nevoile noastre psihologice fundamentale.

Teoria auto-determinării identifică trei nevoi psihologice care stau la baza motivației umane:

Relaționarea este în general asociată pozitiv cu starea de bine din utilizarea rețelelor sociale. Rețelele sociale pot fi, de asemenea, utilizate pentru a compensa nivelurile scăzute de relaționare sau competență. De exemplu, Facebook a fost găsit să sprijine persoanele care nu au abilitățile sociale necesare dezvoltării capitalului social și încrederii prin căi convenționale.


Dar în timp ce ne poate ajuta să ne conectăm cu alții, rețelele sociale în același timp afectează autonomia prin designul său adictiv. Acest lucru este evidențiat de rezultatele mixte rezultate din abstinența sau reducerea consumului de rețele sociale. Există un declin al beneficilor descoperite din timpul petrecut pe rețelele sociale: într-un studiu din 2019, Zahir Vally și Carline D’Souza găsesc că abstinența totală reduce starea de bine prin ruperea canalelor sociale și creșterea singurătății.


Între timp, Melissa G. Hunt și colegii săi, precum și Julia Brailovskaia și colegii ei, au descoperit că restricționarea utilizării rețelelor sociale a îmbunătățit comportamentele viitoare de utilizare, îmbunătățind semnificativ autonomia și starea de bine. Prin urmare, recomandăm să utilizați rețelele sociale intenționat pentru conexiune, dar să experimentați cu nivelurile de utilizare și perioadele de abstinență pentru a regla tensiunea dintre conexiune și autonomie.