respiro

Bun venit pe blogul Respiro

Data publicări:

De ce compatibilitatea contează mai mult decât o listă de atribute „ideale”.

Află de ce compatibilitatea contează mai mult decât o listă de atribute "ideale" în relații. Un nou studiu explorează diversele dimensiuni ale compatibilității și evidențiază importanța valorilor și intereselor comune. Descoperă factorii cheie care contribuie la compatibilitatea în relații și află cum poți găsi persoane cu care împărtășești aceleași activități și pasiuni prin intermediul cărora să creezi legături frumoase.


Un nou studiu publicat în Personality and Individual Differences explică modul în care compatibilitatea ar putea fi ceea ce ține o relație unită, indiferent cât de mult ne-am dori să ne complacăm în fantezia larg răspândită „opusele atrag”.


Cu toate acestea, a avea un partener asemănător nu înseamnă că trebuie să ajungi cu o copie a ta. De fapt, cercetătorii Zsófia Csajbók și Peter Jonason explică că compatibilitatea, ca și dragostea, este un lucru cu multe splendoare.


Se știe de mult timp că cuplurile tind să fie mai asemănătoare decât diferite în ceea ce privește majoritatea trăsăturilor,

explică Czajbók.

Cu toate acestea, care sunt cele mai importante caracteristici de-a lungul cărora cuplurile pot fi similare/compatibile nu a primit încă multă atenție în cercetare.


Pentru a umple golul, autorii au recrutat 274 de adulți italieni pentru a participa la un scurt sondaj online. În cadrul sondajului, participanții au clasat care dintre cele 153 de caracteristici (de exemplu, morală, umor, inteligență etc.) au fost cele pe care le-ar plăcea cel mai mult să împărtășească asemănări cu partenerul lor romantic. Această întrebare a fost pusă în contextul relațiilor atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.


De obicei, când întrebăm oamenii ce fel de partener își doresc, primim de la doi până la maximum paisprezece factori, în funcție de metodele de cercetare utilizate

a explicat Csajbók.

Dar de data asta a fost o altă întrebare. Nu am întrebat ce fel de partener își doresc. Întrebarea s-a concentrat pe compatibilitatea relațiilor lor și pe cât de bine ar funcționa ca cuplu.


Rezultatele au produs o listă de 24 de dimensiuni de compatibilitate care au fost clasate mai sus decât altele. Acestea sunt:

Cercetătorii au descoperit alte perspective, cum ar fi:

  1. Cea mai importantă caracteristică de compatibilitate a fost aceea de a avea puncte de vedere similare asupra unor probleme importante precum sexismul, avortul, pedeapsa cu moartea și rolurile de gen.
  2. În general, participanții au dorit o similitudine sporită în caracteristicile importante pentru creșterea copiilor.
  3. În timp ce oamenii din relații pe termen lung se așteptau la asemănări în caracteristici precum stilul de viață, morala și preferințele alimentare, intelectul și aspectul similar au apărut ca esențiale doar în relațiile pe termen scurt.
  4. Bărbații preferau să aibă activități și emoții similare, în timp ce femeile erau înclinate către parteneri cu stiluri de viață, opinii, morale, niveluri de conformitate, aspect și empatie similare.

Dacă te simți inspirat să cauți un partener compatibil cu lista ta de priorități, Csajbók oferă un sfat simplu, dar eficient: caută și fă lucrurile care îți plac.

Oricum vei întâlni oameni similari și compatibili în jurul activităților pe care le faci,

explică ea.

Acest lucru este, de asemenea, mai benefic pe termen lung, deoarece nu trebuie să te forțezi să faci ceva ce nu-ți place să faci.


Frecvența locurilor care îți satisfac interesele (cum ar fi sala de sport, un club de carte, concerte etc.) și găsirea de oameni care se potrivesc cu lungimea ta de undă este o strategie inteligentă. Pentru a conduce acest punct acasă, Csajbók oferă un exemplu de două tipuri de întâlniri:

  1. Sara. Sara nu-i pasă în mod special de drumeții, dar s-a înscris la un club de drumeții pentru a cunoaște pe cineva. Îl întâlnește pe Tim în timpul uneia dintre aceste drumeții. Tim crede pe bună dreptate că Sara iubește drumețiile pentru că s-au întâlnit într-un grup de drumeții, dar Sara este nemulțumită de întâlnirile lor cu drumețiile, deoarece nu îi plăcea drumețiile în primul rând.
  2. Rob. Lui Rob îi place să gătească și s-a înscris la un curs avansat de gătit. Rob o întâlnește pe Lisa la cursul de gătit și în curând își dau seama că ar putea fi mai mult în prietenia lor. Au un avans la începutul relației lor când nu se cunosc încă atât de bine, deoarece au o activitate de care se pot lega și care le oferă amintiri frumoase de care să se țină. Gătitul se transformă într-o pasiune comună pe termen lung, care îi servește bine chiar și atunci când relația lor trece prin momente grele.

Acest articol a fost preluat de pe Psychology Today.