respiro

Bun venit pe blogul Respiro

Data publicări:

Cum diminuam dependenta de dispozitivul mobil

În medie, oamenii petrec mai mult de 3 ore pe zi pe telefoanele lor, verificându-și telefoanele de aproape 60 de ori pe zi...

Aceste numere nu sunt menite să fie judecăți — nu e ceva rău să te uiți la telefonul tău — ci sunt menite să aducă puțină conștientizare asupra utilizării telefonului. Mulți oameni își doresc să își reducă utilizarea telefoanelor — nu neapărat să reducă la zero, ci să reducă utilizarea impulsivă a telefoanelor lor. Totodată avem tendința să luăm telefoanele noastre oricând este un moment de pauză, iar odată ce te uiți la telefonul tău, poți ajunge la derulare fără scop.

Deci cum putem dezvolta o utilizare mai conștientă a telefoanelor noastre și să devenim mai puțin dependenți de ele? Hai să explorăm împreună.

Devină mai conștienți de utilizarea telefonului

Dacă nu ai conștientizare, nu poți schimba ceva. Deci primul pas, cel mai important, este să începi să aduci conștiență utilizării tale a telefonului.

Iată cum:

Ruperea obiceiului de dependență de telefon

La acest punct, practica ta conștientă te-a pregătit pentru succes în ruperea obiceiului.

Să vedem cum să schimbăm obiceiul:

Înțelege de ce: înainte de a începe, întreabă-te de ce vrei să faci această schimbare. Este important sau este doar o chestie “ar fi frumos”? Dacă este doar “frumos” să faci schimbarea, nu vei rămâne cu ea, pentru că nu este mai importantă decât impulsurile tale. Ai nevoie de un motiv mai semnificativ: va duce la o sănătate mintală mai bună, la relații mai bune, la o productivitate mai bună cu munca ta semnificativă, sau orice ar fi semnificativ pentru tine. Notează acest motiv și păstrează-l într-un loc unde îl vei vedea în fiecare zi.

Stabilește o intenție: Angajează-te să faci această schimbare. Este intenția ta să nu te uiți la rețelele de socializare sau la anumite aplicații de pe telefon? Este să folosești aceste aplicații doar de două ori pe zi, pentru 30 de minute fiecare sesiune? Este să nu folosești telefonul decât pentru citit sau pentru muzică? Stabilește o intenție clară și angajează-te să o urmezi pentru o anumită perioadă de timp (să zicem 4 săptămâni).

Memento pe ecranul de blocare: Fă ca ecranul de blocare al telefonului să fie ceva care să-ți amintească de intenția ta. O scenă din natură, o citat, o fotografie cu copiii tăi, orice este nevoie. Acest lucru te va ajuta să aduci conștiență ori de câte ori apare dorința.

Găsește alte activități semnificative: Ce vrei să faci în loc să te uiți la telefonul tău? Ar trebui să fie ceva care

  1. abordează emoțiile pe care le-ai identificat în secțiunea “conștientă” de mai sus și
  2. îți face plăcere sau găsești semnificație.

De exemplu, dacă ajungi la telefon când te simți copleșit sau anxios… poate faci o meditație, sau câteva poziții de yoga, sau mergi la scurtă plimbare, acestea te va ajuta să faci față acestor emoții și care, eventual, va duce la o sănătate sau claritate mentală mai mare.

Alte idei: conectează-te cu un prieten, fă câteva exerciții de întindere sau flotări, bea o ceașcă de ceai, fă câteva exerciții de respirație, sau scrie un bilețel de dragoste cuiva.

Practică pauza: Când ești pe cale să folosești telefonul, practică să faci o mică pauză. Respiră.


Observă-ți emoțiile. Ocupă-te de ele. Ai în vedere motivul tău și intenția ta. Dacă nu poți evita să folosești telefonul după această pauză, nu te critica. Doar introducerea pauzei este un pas uriaș. Celebrează orice progres.


Fii dispus să fii cu toate aspectele vieții: Folosim cel mai des telefoanele noastre pentru că sunt lucruri pe care nu vrem să le simțim sau să le experimentăm. Este un mecanism de evitare. Dar ce-ar fi dacă ne-am antrena să ne deschidem către toate experiențele, toate părțile vieții? Nu avem nevoie de mecanisme de adaptare ale acestui gen. Deci de fiecare dată când ajungi la telefon, practică să fii constient și să te deschizi către experiența pe care vrei să o eviți. Acesta este un antrenament, și cu practică, îți vei mări capacitatea de a experimenta și de a iubi fiecare experiență pe care viața o are de oferit.

Recenzie zilnică: La sfârșitul fiecărei zile, înainte să te culci, setează un reminder pentru a face o scurtă recenzie. Cum ai stat cu intenția ta? Ce a stat în cale? La ce sentimente ai rezistat să fii cu ele? Ce poți îmbunătăți mâine? Fii plin de compasiune cu tine însuți. Dar folosește această recenzie zilnică pentru învățare și îmbunătățire continuă.


Acesta nu este un obicei ușor de schimbat, dar este schimbabil… dacă te angajezi și găsești un motiv semnificativ. Și dacă îți permiți să continui să înveți și să crești în acest proces.