respiro

Bun venit pe blogul Respiro

Data publicări:

Mituri despre sănătate mintală

Dezvăluind și demontând unele mituri despre sănătatea mintală, acest text evidențiază importanța terapiei și avantajele de a apela la ajutorul unui psiholog.


Pot să mă vindec singur dacă citesc cărți de psihologie și articole pe internet

Informarea e un proces necesar și util, dar nu e suficient. Etapa de raționalizare și înțelegere a anumitor mecanisme psihologice este separată de reglajul emoțional, care poate avea loc doar în procesul terapeutic, cu un specialist care să te ghideze pas cu pas.


Psihologul nu mă poate ajuta dacă nu a trecut prin ce am trecut și eu

Formarea profesională îi permite psihologului să te ajute, similar medicilor care tratează pacienții, fără a avea afecțiunile sau bolile acestora.


Terapia e foarte costisitoare și nu-și merită banii

Poți beneficia de suport psihologic gratuit în Centrele de Sănătate Mintală, costul fiind acoperit de către stat. În practica privată ședințele sunt contra cost, la fel ca orice altă categorie de servicii. Formarea profesională continuă prin care trec specialiștii presupune investiții ca orice altă profesie. Instrumentele pe care le învață clienții la terapie sunt valabile apoi pe tot parcursul vieții. Chiar dacă 10-20 de sesiuni la psiholog pot părea o implicarea financiară foarte mare, pe termen lung ea face o mare diferență în calitatea vieții.


De ce să plătesc un străin dacă pot vorbi cu rudele sau prietenii

Venind la terapie, nu doar achiți pe cineva să te asculte. Beneficiezi de un spațiu confidențial, unde nu vei fi judecat, unde nu ți se va spune ce trebuie să faci sau ce să simți. Părinți, prieteni, rude ar putea insista pe sfatul lor, din convingerea că știu cum e mai bine sau din dorința de a fi de ajutor. Dacă au avut experiențe similare, vor merge pe trăirile lor și nu pe experiența ta, ceea ce poate dăuna pe termen lung. Relația psiholog-client pune întotdeauna nevoile clientului în față.


Psihologii analizează oamenii și în timpul liber

Psihologii analizează oamenii din jur mai puțin decât o face populația medie, de fapt. Analiza pe care o facem în cabinet consumă foarte multă energie, respectiv ne asumăm rolul de psiholog doar în ședința de psihoterapie. În afara cabinetului suntem preocupați de propriile trăiri sociale, personale, legate de restul lumii. Există psihologi începători care fac exces de zel și dau diagnoze în timpul liber, dar asta ar fi o lipsă de profesionalism. Dacă întâlniți astfel de persoane care vă psihanalizează în stradă sau la o cafea, la sigur o astfel de atitudine e un semnal mare de alarmă.


Poți să te descurci singur dacă ai o atitudine pozitivă

A apela la ajutor și a alege să faci psihoterapie nu e un semn de eșec, ci un act de curaj. Timpul poate să nu fie un doctor bun: anumite traume sau evenimente pot să se acutizeze în timp. Accentul pe toxicitatea pozitivă și convingerile de tipul: „gândește pozitiv, totul e în capul tău, zâmbește”, pe termen lung dăunează sănătății mintale și pot duce la necesitatea unui tratament medicamentos.


Numai oamenii slabi sau bolnavi psihic merg la psiholog

Nu este o rușine să ai grijă de tine și să ceri ajutor. Vulnerabilitatea stă la baza curajului. Noi ne rănim emoțional mult mai des decât ne rănim fizic. Momentul în care te simți obosit fizic sau lupți cu durerea este o oportunitate de dezvoltare și creștere, având alături pe cineva care să te asiste.


Terapia creează dependență și va trebui să merg la psiholog toată viața

Misiunea psihologului nu este să te păstreze permanent în terapie, ci să te ajute să devii cât mai funcțional și să vă separați când sunteți gata. Psihologul simte când clientul e gata să iasă din terapie, dar clientul poate fi încă anxios. De aceea se ajustează treptat frecvența întâlnirilor pentru a transmite mesajul că psihologul este alături oricum până clientul va fi bine pe cont propriu.


Psihologul va povesti altora secretele mele

Asigurarea confidențialității e o obligație etică, deontologică și morală și toți specialiștii în domeniul sănătate mintală trebuie să o respecte. Deși nu există o lege a psihologului, specialistul poate fi tras la răspundere dacă divulgarea datelor a dus la daune clientului.


Psihologii pun accent pe copilărie și dau vina pe părinți

În psihoterapie se discută circumstanțe și experiențe din copilărie care au contribuit la formarea unor scenarii de viață, dar se lucrează neapărat și cu aspecte și provocări din prezent. Această convingere poate veni și din frica că în psihoterapie vor fi descoperite multe răni emoționale adânci și asta poate să doară.