facebookDeficit Emoțional (ADHD) - Cauze, Simptome și Tratament
Respiro logo

respiro

твой онлайн-психолог

Deficit Emoțional (ADHD). Solicită ajutor specializat

Ce este deficitul emoțional (ADHD)?

Deficitul emoțional, cunoscut și sub numele de tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), este o afecțiune neurodezvoltată caracterizată prin probleme persistente de atenție, hiperactivitate și impulsivitate. Persoanele cu ADHD pot avea dificultăți în menținerea atenției, organizarea sarcinilor, respectarea instrucțiunilor și controlul impulsurilor. ADHD afectează atât copiii, cât și adulții și poate influența semnificativ viața de zi cu zi, relațiile și performanțele academice sau profesionale.

Simptomele deficitului emoțional

Simptomele ADHD pot varia, dar includ adesea:

 • Probleme de atenție: Dificultăți în a se concentra pe sarcini, a urmări instrucțiunile, a termina proiectele și a evita distragerile.
 • Hiperactivitate: Activitate excesivă, dificultăți în a sta pe loc, agitație constantă și vorbire excesivă.
 • Impulsivitate: Tendința de a acționa fără a gândi, întreruperea altor persoane, dificultăți în a aștepta rândul și luarea de decizii pripite.
 • Dezorganizare: Probleme cu gestionarea timpului, pierderea frecventă a obiectelor și dificultăți în a urma un plan.
 • Probleme de relaționare: Dificultăți în menținerea relațiilor și conflicte frecvente cu prietenii, familia și colegii.

Cauzele deficitului emoțional

Cauzele ADHD sunt complexe și nu sunt complet înțelese, dar pot include:

 • Factori genetici: ADHD poate fi ereditar, existând o predispoziție genetică la această afecțiune.
 • Factori neurologici: Dezechilibre chimice în creier, în special în neurotransmițătorii implicați în reglarea atenției și comportamentului.
 • Factori de mediu: Expunerea la toxine, consumul de alcool sau droguri în timpul sarcinii și nașterea prematură pot crește riscul de ADHD.
 • Factori psihosociali: Stresul familial, dificultățile în relațiile sociale și mediul educațional pot influența simptomele ADHD.

Tratamentul deficitului emoțional

Tratamentul ADHD poate include:

 • Medicamente: Stimulante și non-stimulante prescrise pentru a ajuta la controlul simptomelor de ADHD prin reglarea neurotransmițătorilor din creier.
 • Psihoterapie: Terapie pentru a ajuta persoanele cu ADHD să dezvolte abilități de gestionare a atenției și comportamentului.
 • Intervenții comportamentale: Tehnici de modificare a comportamentului pentru a îmbunătăți organizarea, respectarea instrucțiunilor și controlul impulsurilor.
 • Educație și suport: Programe de educație pentru părinți, profesori și persoanele cu ADHD pentru a înțelege mai bine afecțiunea și a dezvolta strategii de suport.

Cum te pot ajuta psihologii și psihoterapeuții noștri

Psihologii și psihoterapeuții noștri te pot ajuta să gestionezi ADHD prin:

 • Evaluare profesională: Diagnosticare precisă a ADHD și identificarea ariilor de dificultate specifice.
 • Terapie individuală: Sesiuni de terapie pentru a dezvolta abilități de gestionare a atenției, comportamentului și emoțiilor.
 • Consiliere familială: Suport pentru familiile persoanelor cu ADHD pentru a înțelege mai bine afecțiunea și a dezvolta strategii de suport eficient.

Întrebări frecvente despre deficitul emoțional (ADHD)

Cum pot ști dacă am ADHD?

Dacă ai dificultăți persistente de atenție, hiperactivitate și impulsivitate care îți afectează viața de zi cu zi, ar fi benefic să consulți un specialist pentru o evaluare profesională.

Este ADHD doar o problemă a copiilor?

Nu, ADHD afectează atât copiii, cât și adulții. Mulți adulți cu ADHD au avut simptome încă din copilărie, dar nu au fost diagnosticați sau tratați corespunzător.

Pot medicamentele trata complet ADHD?

Medicamentele pot ajuta la controlul simptomelor de ADHD, dar de obicei sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu terapie și alte intervenții comportamentale.

Ce pot face dacă copilul meu are ADHD?

Este important să consulți un specialist pentru o evaluare și un plan de tratament adecvat. Suportul familial, educația și intervențiile comportamentale pot fi foarte utile.

ADHD poate dispărea de la sine?

Simptomele ADHD pot diminua odată cu vârsta, dar pentru mulți adulți, ADHD continuă să fie o provocare. Tratamentul și suportul adecvat pot ajuta la gestionarea simptomelor pe termen lung.